Varför Nordens längsta vattenväg

Drömmen om att göra en längre tur paddlandes fram på vatten har funnits där länge. Sommaren 2018 ska det äntligen bli av! Då ska Linnea tillsammans med sin sambo Niclas (deluxeturer.se) paddla Nordens längsta vattendrag från källan i Härjedalsfjällen till dess utlopp i havet utanför Göteborg.

Linnea och Niclas tränar paddlingsteknik inför sommarens paddlingstur längs Nordens längsta vattenväg. Foto: Roger Strandberg.

Från starten i Kärringsjön ner till Klarälvens utlopp i Vänern vid Karlstad kommer vi att paddla en Ally Kanot. En lätt och stabil kanadensare med en snillrik konstruktion som gör att den är hopfällbar. Spanten består av längsgående rör av aluminium som enkelt monteras ihop. Ytterskiktet är en armerad PVC-duk som träs runt spanten. I botten förstärks hela kanadensaren med en tjockare cellskummatta som gör hela kanoten tåligare och stabilare.

» Läs mer om Ally Kanoter hos Bergans of Norway

När det blir dags att korsa Vänern byter vi farkost till en varsin havskajak från Prijon i samarbete med Kajaktiv. Dessa paddlar vi sedan till turens slutpunkt vid Göteborg.

» Läs mer om Prijons kajaker hos Kajaktiv

 

Förutom att utveckla våra paddlingskunskaper ser vi fram emot intressanta möten med människor och att umgås med naturen på vattnets villkor.

 

Fakta Paddla Nordens längsta vattendrag

Start: Kärringsjön

Slut: Göteborg

Sträcka: cirka 730 km

Period: Sommaren 2018, 30 juni och ca 4 veckor framåt (exakt startdatum sätts när vi vet mer om aktuellt vattenläge efter snösmältning).