Fjällets guldkorn 2000 km

”Fjället charmar oavsett tid på året” systrarna Nilsson-Waara

Fjällets Guldkorn handlade om att upptäcka och uppleva vår vackra fjällkedja ur olika årstider och perspektiv. Projektet har vi själva skapat och bestod av tre delar där vi ville uppleva fjället i vit-, grön- och från toppvy. Detta resulterade i turskidåkning längs Kungsleden, vandring av Gröna bandet och bestigning av den högsta toppen i våra fyra fjällandskap (se nedan för mer information kring respektive tur). Den 14:e september 2016 fullföljde vi samtliga turer, vilket resulterade i 82 dygn av fjällvistelse.

» Kungsleden

» Gröna bandet

» Fjälltopparna

Hur projektidén växte fram

Vi är födda och uppvuxna i  Norrbottens inland där natur, fiske och friluftsliv alltid har legat oss varmt om hjärtat. Intresset för fjällvärlden väcktes för bara några år sedan och har så småningom utvecklat sig till en livsstil. År 2015 besökte vi Nya Zeeland, som för övrigt är väldigt vackert, men insåg samtidigt vilken naturskatt vi har i Sverige. Man behöver alltså inte åka till andra sidan jordklotet för att få uppleva orörd natur, majestätiska fjälltoppar, exklusiva fiskevatten och ett rikt djurliv. Friluftsliv är nära förknippat med hälsa och aktivitet, vilket vi vill inspirera fler till att upptäcka.

Varför ”Fjällets guldkorn”?

Syftet med projektet var att inspirera, delge kunskap och att dela med oss av fjällets guldkorn. Turernas spridning över hela fjällkedjan grundades av idén om att närheten till fjället möjliggör för fler människor att ta sig ut på tur, oavsett om man bor i södra eller norra delen av vårt avlånga land. Valet av färdväg har delvis planerats utifrån turvänliga rutter, såsom tillgänglighet till övernattnings- och raststugor och fjälleder att följa (säkrare fjälltur). Stötta Kungsleden och Håll fjällvärlden ren har varit självklara inslag i våra turer.

img_6645

Ett utav fjällets många guldkorn.


På vår blogg finns ytterligare information om förberedelserna, vilken typ av utrustning och kläder vi har använt, hur man tar hand om sina fötter, träningsupplägg, hur man tänker kring mat, terrängen vi har färdats i osv. För att sovra i materialet kan du klicka på kategori Kungsleden eller Gröna bandet, samt kika in på vår nyhetsblogg i Piteå-Tidningen.

img_3331-2

Turskidåkning längs Kungsleden är ett fantastiskt sätt att upptäcka fjället vintertid. Foto: Linnea Nilsson-Waara


Visioner

Vår förhoppning med projektet var att få möta fjällfarare; gäster, lokalinvånare, stugvärdar m.fl. som ville dela med sig av sin historia och vad som får dem att bege sig ut på fjället. Detta anser vi oss ha fått uppfyllt. Vi har fått upptäcka fjällkedjans guldkorn och förhoppningsvis har vi kunnat förmedla inspiration och turglädje.

Alla är välkomna till fjällvärlden! Här ses STF Storrödtjärnsstugan i höstfärger. Foto: Linnea Nilsson-Waara