Fjällets guldkorn 2000 km

”Fjället charmar oavsett tid på året” systrarna Nilsson-Waara

Fjällets Guldkorn handlade om att upptäcka och uppleva vår vackra fjällkedja ur olika årstider och perspektiv. Projektet satte vi själva ihop och bestod av tre delar där fjället skulle upplevas i vit-, grön- och från toppvy. Detta resulterade i turskidåkning längs Kungsleden, vandring av Gröna bandet och bestigning av den högsta toppen i våra fyra fjällandskap (se nedan för mer information kring respektive tur). Den 14:e september 2016 fullföljde vi samtliga turer, vilket resulterade i 82 dygn av fjällvistelse.

Hur projektidén växte fram 

Vi är födda och uppvuxna i  Norrbottens inland där natur, fiske och friluftsliv alltid har legat oss varmt om hjärtat. Intresset för fjällvärlden väcktes för bara några år sedan och har så småningom utvecklat sig till en livsstil. För två år sedan besökte vi Nya Zeeland, som för övrigt är väldigt vackert, men insåg samtidigt vilken naturskatt vi har i Sverige. Man behöver alltså inte åka till andra sidan jordklotet för att få uppleva orörd natur, majestätiska fjälltoppar, exklusiva fiskevatten och ett rikt djurliv. Friluftsliv är nära förknippat med hälsa och aktivitet, vilket vi vill inspirera fler till att upptäcka.

Varför och hur upptäcker vi ”Fjällets guldkorn”?

Syftet med projektet var att inspirera, delge kunskap och att dela med oss av fjällets guldkorn. Turernas spridning över hela fjällkedjan grundades av idén om att närheten till fjället möjliggör för fler människor att ta sig ut på tur, oavsett om man bor i södra eller norra delen av vårt avlånga land. Valet av färdväg har delvis planerats utifrån turvänliga rutter, såsom tillgänglighet till stugor/raststugor och leder att följa (säkrare fjälltur). Stötta Kungsleden och Håll fjällvärlden ren har varit självklara inslag i våra turer.

img_6645

Ett utav fjällets många guldkorn.Nedan följer länkar med information om: 

  1. Kungsleden (turskidåkning)
  2. Gröna bandet (vandring)
  3. Fjälltopparna (löpning, vandring och klättring)

På vår blogg finns ytterligare information om förberedelserna, vilken typ av utrustning och kläder vi har använt, hur man tar hand om sina fötter, träningsupplägg, hur man tänker kring mat, terrängen vi har färdats i osv. För att sovra i materialet kan du klicka på kategori Kungsleden eller Gröna bandet, samt kika in på vår nyhetsblogg i Piteå-Tidningen.

img_3331-2

Turskidåkning längs Kungsleden är ett fantastiskt sätt att upptäcka fjället vintertid.


Visioner: 
Vår förhoppning med projektet var att få möta fjällfarare; gäster, lokalinvånare, stugvärdar m.fl. som ville dela med sig av sin historia och vad som får dem att bege sig ut på fjället. Detta anser vi oss ha fått uppfyllt. Vi har fått upptäcka fjällkedjans guldkorn och förhoppningsvis har vi kunnat förmedla inspiration och turglädje.

IMG_4990

Lyckliga över livet på fjället.

 

Hälsningar,
Erika & Linnea

Annonser