Löpningen: Att välja ryggsäck

Det finns en uppsjö av löparryggsäckar ute på marknaden. Här ger vi dig några smarta tips på vägen.

En löparryggsäck är ett bra val för dig som behöver bära med dig vätska, kläder och annan utrustning för en längre dagstur eller övernattning. Det finns även andra alternativ såsom en slimmad löparväst eller ett vätskebälte. Vilket du väljer beror helt på dina behov. För att välja rätt bör du ta hänsyn till följande faktorer: löptid, distans, höjdskillnader, underlag och klimat, samt om du kommer att använda den i tävling eller träning. Du bör även sätta i rutin att alltid ha med dig en bas- och säkerhetsutrustning utifall du skulle råka ut för en olycka eller om det uppstår problem.

Såhär har vi tänkt inför vårt val av löparryggsäck längs Skåneleden.

Passform: Säcken ska sitta tätt mot ryggen och kunna dras åt så att den inte skumpar omkring. Den ska sitta så att den undviker skav och ge maximal stabilitet när vi är i rörelse. En svajande säck kan nämligen göra att vi tappar balansen. Den ska vara smal så att den inte stör armpendlingen. Vi har även haft i åtanke att fråga om herr- och dammodeller när vi har testat oss fram.

Vikt: Lätt. Vi satte en maxgräns på 700 gram.

Volym: 15-20 L med tanke på den långa sträcka vi ska färdas. Vi planerar att packa mellan 4-6 kg.

Material: Slitstarkt, men ändå mjukt så att väskan vilar skönt mot kroppen.

Axelremmar: Bör inte vara för tunna och styva, eftersom axelpartiet tillsammans med ryggen utgör de största kontaktytorna. Vi har även testat ryggsäcken med våra tilltänkta löpartröjor så att de fungerar bra ihop utan att ge skav.

Bröstband/höftbälte: Vi har valt en modell som endast har tre bröstband, vilket gör våra höfter rörligare när vi springer och att ryggsäcken sitter som gjuten på ryggen. Höftbältet ger dock fördelen av att en del av vikten på ryggen kan avlastas på höfterna.

Fickor: Många och lättåtkomliga fickor eller nätfack som ger plats för vätska, mobil, energi, karta, kamera, toapapper med mera.

Vätskesystem: Vi har valt mjuka vattenflaskor som placeras i bröstfickorna. Fördelen är att säcken kan balanseras upp när vi kan avlasta vätskan framtill.

Slutligen: Nyckeln till att hitta den löparryggsäck som passar just dig är att noggrant analysera dina behov. Pröva dig fram, läsa på och våga fråga om råd.

20, 7 eller 4 L? Storleken på din ryggsäck styrs utifrån dina behov. Foto: Erika Nilsson-Waara.

Lycka till!

/Erika och Oscar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s