Nationaldagsfirande

Idag är det Nationaldagen i Sverige och här i Luleå firar vi på bästa sätt genom att åka till Hägnans Friluftsmuseum i Gammelstad. Det är ett underbart område bestående av gamla hus i väl bevarad tappning. Idag bedrevs full aktivitet i bagarstugan, caféerna, smedjan och handelsboden. Schemat var späckat med bland annat sång, dans och ett sommartal från museichefen.

Vart vi än gick såg vi fina nationaldräkter. Några hade på sig Luleås dräkt medan andra gärna visade upp dräkter från sina egna hemland. Vi stötte på en man från Transylvanien, som berättade om hur spännande det var att få se och uppleva den svenska kulturen i norra delen av Sverige. Hans skor var gjorda för att dansa, men själv hade han inga planer på att bjuda upp. Vi träffade även tre tjejer från Tornedalen som dagen till ära bar varsin vacker Norrbottensdräkt.

Även militären var duktiga på att visa upp sig. Vi fick se två stridsflygplan och en stor helikopter som transporterade Sveriges flagga under sig.

Gammelstad är där Luleå stad grundades och vi var inne på ett av deras tidigare handelstopp; Hägnans lanthandel. Där inne finns allt från inredning till gammeldags godis, som man känner igen från barndomen. Det var så inbjudande att vi inte kunde gå därifrån utan att få med oss några karameller.

Denna dag har hittills bjudit på en morgonvandring med packning. Vi hinner ännu med ett till pass innan kvällen kommer. Röda dagar ger utrymme för längre distanser och fler pass. I övrigt fortsätter arbetet med alla förberedelser.

 

Faster Kerstin och Erika på Nationaldagsfirande på Hägnan Friluftsmuseum. Foto: Oscar Detmer Nilsson.

 

Tre vackra Tornedalingar iklädda Norrbottensdräkten. Foto: Erika Nilsson-Waara.

 

Oscar och den Transylvanska mannen med sin folkdräkt av ull. Foto: Erika Nilsson-Waara.

 

Mjukkaka gräddas bäst i stenugn och av rutinerade bagerskor. Foto: Erika Nilsson-Waara.

 

Den gamla lanthandeln på Hägnan hade fullt hus på Nationaldagen. Foto: Erika Nilsson-Waara.

 

 

Vi önskar er en fortsatt fin Nationaldag!

/Oscar och Erika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s