Paddling i en ihopfällbara kanot

Den kom hem i ett stort paket till dörren. Gläntade på locket och däri låg en skaplig byggsats. Måste erkänna att både jag och Niclas var skeptiska om innehållet i kartongen någonsin skulle kunna bil en flytande farkost.

Ally kanoten finns i några olika storlekar och modeller. Vi har en som heter 16,5. Konstruktionen består av ett skelett av aluminiumrör som spänner ut en gummiduk. Golvet är förstärkt av en matta som påminner om tjockt liggunderlag. Den ger kanoten vridstyvhet och extra flytkraft.

Ally 16,5 i siffror

Vikt: 20000 g
Längd: 500 cm
Bredd: 95 cm
Bredd reling: 92 cm
Bredd vattenlinjen: 85 cm
Djup: 36 cm
Höjd för: 47 cm
Kapacitet: 380 kg
Mått packad (HxBxD): 112x42x50 cm

Vi placerade ut alla delar på gräsmattan, ögnade igenom medföljande instruktion och körde igång att montera. Blev förvånad själv med under 30 minuter senare låg där en kanot!

Allykanoten byggs ihop i en viss ordning och med olika stag. Foto: Linnea Nilsson-Waara

För dig som precis som jag är lite skeptisk rekommenderar jag att kolla in filmen nedan.

https://youtu.be/auRSxjY9D5U

Väl på plats i vattnet skulle Ally kanoten även där tysta kritikern. Stabil i vattnet, speciellt med lite packning i, lätt att paddla, bekväm att sitta i med reglerbara sitsar, gott om packutrymme och dessutom inte allt för långsam. Visst gör kanotens mjukhet att den inte går lika snabbt som en av glasfiber, men ändå fullt tillräckligt. Den går fint på platt vatten men funkar även bra i lite mer tekniskt krävande vatten.

Premiärtur – kanoten går stabilt på vattnet.

Hållbarheten har jag ingen uppfattning om än så länge. Hur duken kommer att klarar besök av stenar får jag återkomma till framöver.

Att Ally kanoten dessutom väger endast 20 kilo gör den till det perfekta valet vid turer som kräver lite lyft. Speciellt i terräng där det inte går att använda vagn. Man bär den lätt ovanför huvudet och skulle det bli väldigt långa landtransporter går det snabbt att plocka isär och rymma hela kanoten i en stor ryggsäck. Det är också en bra egenskap om du bor litet och inte rymmer en vanlig kanot i förrådet.

Kanoten väger ca 20 kg. Foto: Linnea Nilsson-Waara

Innan du springer iväg och köper en Ally kanot så ska du självklart först fundera på vilka behov din kanot ska fylla och hur du kommer att använda den. Ska du bara paddla platt vatten där hemma utan några lyft så fungerar traditionella kanoter lika bra, eller bättre med tanke på hållbarhet och paddelegenskaper. Men om du har ambition att göra längre turer, turer med lyft, har problem med förvaring eller helt enkelt föredrar coola lösningar så är Ally kanoten ett givet alternativ!

Planen är att paddla vår Ally kanot fram till Karlstad. Där byter vi till varsin havskajak inför paddlingen över Vänern.

Mer information om Ally kanot. 

/Linnea

Avsnitt för bifogade filer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s