Intervaller i backe är en av de roligaste träningsformer jag känner till. Om fotbollsplanerna hade innehållit en och annan kulle hade jag förmodligen fortfarande spelat. Vilken tur för mig då att årets fjälläventyr gör att denna typ av löpning lämpar sig alldeles utmärkt i egenskap av förberedande träning. Nedan beskriver jag fördelar, tekniktips och ett förslag på upplägg av backintervaller.
Fördelar med backintervaller
- Det är effektivt! Pulsen höjs per automatik och du tränar både på vägen upp och ner.
- Variationen är stor! Beroende på backens längd och lutning kan du få en mängd olika träningseffekter (löpstyrka, uthållighet, explosivitet, löpteknik uppför och nerför, samt mental uppbyggnad). Du blir alltså starkare i backar, men också en bättre löpare i allmänhet.
- Målet är givet! Du ska uppåt! Att arbeta mot givna mål stärker motivationen och sporrar dig ofta till att ta i lite mer.
- Passar de flesta! Fungerar för både nybörjare till erfarna löpare. Lutning, längd, hastighet, antal och vilotid kan med enkelhet anpassas efter individen.
Tekniktips
- Arbeta med ett kraftfullt löpsteg där du tänker på att förstärka hälkick såväl som knälyft.
- Öppna upp luftvägarna genom att hålla bål och bröst upprätta. Fram med höften!
- Arbeta med en hög stegfrekvens för att undvika att farten bromsas av alltför långa kliv.
- Sänk axlarna och pendla ordentligt med armarna nära kroppen.
- Spring avslappnat med en hög och jämn fart både vid ingången av och efter backen som i regel ofta planar ut på toppen.
- Fullfölj backen! Dvs spring lite längre så att du bibehåller farten över själva mållinjen.
- På vägen ner bör kroppen vara i cirka 90 graders vinkel mot marken. Håll ner hakan, sänk armarna och låt benen rulla mjukt och naturligt.
Filmklipp
Klicka här för att titta på när jag springer i en backe med en lättare stigning.
Exempel på upplägg
- Värm upp i cirka 10-15 min med efterföljande löpskolning och rörlighetsövningar. Googla på löpskolning och rörlighetsövningar. Jag återkommer troligen med en beskrivning av detta vid ett senare tillfälle.
- Hitta en backe som har en jämn och tydlig uppförslutning och som tar mellan 20-60 sekunder att springa (förslagsvis 100-300 m). Känslan bör vara mer framåt än uppåt så backen bör inte vara för brant.
- Gör ett par fartökningar på cirka 50-100 m, samt en lätt jogg uppför backen innan du ger dig på intervallerna.
- Dags att starta! Spring i ett högt till nästintill maximalt tempo uppför. Gå eller jogga lätt på vägen ner. Detta är din vila så se till att du återhämtar dig på denna tid. Upprepa mellan 5-15 gånger. Är du nybörjare kan du förslagsvis gå raskt på samtliga eller varannan backintervall.
- Låt kroppen sakta få varva ner genom att jogga lätt cirka 10-15 min.
- Passet bör pågå mellan 30-60 minuter.
- Kom ihåg att öka dosen successivt och variera din träning!
Jag önskar dig ett riktigt roligt pass och lycka till mot toppen!
/Erika over and up!