Löpningen dag 7-8: Sveriges populäraste kafé, Nimis och ormtramp

Just nu befinner vi oss på Kullaleden, som ringlar sig från Utvälinge och runt halvön Kullaberg.

Starten av delled nummer fem på Skåneleden.

Igår anlände vi till Bläsinge gård vandrarhem Jonstorp, där vi möttes av en handskriven lapp på en tandemcykel utanför entrén. Där stod ”Välkommen Erika och Oscar :).” Vilken underbar känsla det gav oss efter nästan 30 km vandring och löpningen den dagen.

Vandrarhemmet ligger på landet och byggdes år 1914 för att fungera som ett ålderdomshem. År 1950 blev det Skäldervikshemmet, tillägnat döva och blinda. År 2002 tog ägare Stefan över och startade Bläsinge vandrarhem. De har bevarat mycket gammalt och håller det enkelt och fräscht i rummen. Gamla oljemålningar, vita spetsgardiner och rustika möbler pryder inredningen fint. Vi fick även kika in i deras ladugård som numera fungerar som festlokal till bröllopsgäster.

En fin handskriven välkomstlapp vid vår ankomst till vandrarhemmet. Foto: Erika Nilsson-Waara.

Festlokalen inne i ladugården. Perfekt för bröllopstillställningar. Foto: Erika Nilsson-Waara.

Stadig frukost innan avfärd mot Himmelstorp. Foto: Erika Nilsson-Waara.

Idag fortsatte vi i riktning mot Himmelstorp och status på kropparna är ok. När vi närmade oss Skäret passade vi på att göra ett besök till Sveriges populäraste kafé (år 1985), kallat Flickorna Lundgren. Kaféet öppnade 1930 och drevs av sju systrar. Idag fick vi äran att utbyta några ord med Ella 95 år, som är den enda av de sju systrarna i livet. Hon berättade att kafét till en början var mycket primitivt. Redan efter en säsong hade affärerna lyckligtvis gått över förväntan och kaféet blev tids nog en favorit för Gustav den VI Adolf. Fyra år på raken har de dessutom fått White Guide-utmärkelser. Kaféet är definitivt värt ett besök och du får vara beredd på att betala lite mer än på andra vanliga kaféer.

Fikapaus på Flickorna Lundgren. Foto: Oscar Detmer Nilsson.

Erika, Ella och sonen Mats, som numera driver kaféet. Foto: Oscar Detmer Nilsson.

Efter Skäret gjorde vi en kort avstickare mot Nimis, fuskbygget gjord av flytved, som är en smått unik företeelse i sig. Var bara medveten om att en viss fysik krävs för att ta sig ner och upp för branten för att beskåda mästerverket. Var även försiktig när du vandrar på plankorna som kan vara både ostadiga och fulla med spikar åt alla möjliga håll.

Nimis, ett mästerverk av flytved. Foto: Erika Nilsson-Waara.

Innan vi nådde Himmelstorp hann Erika även med att trampa på en kopparorm, som tydligen är rätt vanliga på Kullaberg. Imorgon fortsätter vi Kullen runt.

Vi ses!

/Erika och Oscar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s