Ute på tunn is

Vintern är här och med minusgrader betyder det att vattendragen fryser till is. Förhoppningsvis hinner man ut på de nylagda kärnisarna innan själva snön börjar att falla. Då bjuds man med stor sannolikhet på spegelblanka isar som sjunger medan man skrider fram på skridskoskären. Dock ska man vara observant om tonerna går mot allt för högt C-dur… Det betyder att du är ute på mycket mycket tunn is.

IMG_9697

Spegel spegel på isen där…

Plurr i vaken

Denna vecka har vi hunnit vara ute på långfärdsskridskor i två omgångar och igår fick vi träna på att ta oss upp ur isvak med isdubbar. Vattnet var så klart kallt och när man faller igenom en kärnis finns risk att man river sig på kanterna. En grundregel för att åka är att isen helst ska vara 5 cm och tjockare. Dock ska man alltid ha med sig isdobbar och gärna is-stör/pinne som man kan knacka med för att kunna avgöra isens tjocklek. Efter själva plurret var instruktionen att snabbt byta om till torra kläder och genomföra detta på isen. Mina händer var väldigt nedkylda med nedsatt (fin)motorik som följd och därmed svårt att klä om. Dock är det A och O att få på sig torra kläder och röra på sig för att undvika förfrysning.

IMG_9628

Snöbelagd is och här pekar jag på isvaken som vi, med hjälp av isdubbar, fick ta oss upp ur.

Spegelblankt på Siljan

Idag har vi varit ut och åkt långfärdsskridskor på Siljan. På grund av blidväder har snön i princip smält bort och på isen låg ”ovan-i-vatten”. Detta bidrog till spegelblank is och en helt fantastisk dag på sjön. På vissa ställen var vattnet helt öppet, men med ett vakande öga och kunskaper i att kunna läsa av terrängen så kändes åkningen säker.

IMG_9698

Magisk åkning på Siljan.

Gruppfoto med ”halv-plurr”

Däremot får jag nog ta på mig stort ansvar för ett kollektivt halv-plurr, då jag bestämt propsade på att vi skulle ta ett gruppfoto med klassen. Under tiden vi ställer oss i ordning så känner jag hur vattennivån sakta men säkert ökar över mina fotknölar, vilket slutligen leder till att isen brister. Vår lärare skulle ta fotot, men istället har han filmat hela händelsen. Vi får väl se om den går att få tag på. Som tur är så var vi nära land och min vattensäkrade packning fick återigen komma till användning.

IMG_9683

Isdubbar runt nacken, is-stör för att avgöra isens tjocklek och skridskor på. Dessutom har jag hjälp och en vattensäkrad packning på ryggen. Ryggsäcken skyddade även mot en mindre incident där jag föll på ryggen.

På fredag är planen att klassen delas in i tre grupper och åker ut på egna turer. Det återstår att se var detta kommer att bli.

IMG_9699

Ut på glid med klasskamraterna.

Over and out!

Linnea

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s