Vandra lätt och packa rätt

Hur tänker vi kring packning för en två månaders fjälltur? Sett till att vi har planerat in långa dagsetapper på mellan 20-40 km, där merparten av dygnets alla timmar innebär att vi vandrar, har den viktigaste faktorn varit att få ned vikten på packningen. Detta inlägg kan verka extremt, men som uttrycket ”många bäckar små” kan man få bort många hekton/kilon i slutändan.

Lyxen att gå på tur kan lätt komma i skymundan om din packning väger bly. Här följer tips på hur du kan minimalisera din packning.

Mindre/lättare packning innebär i regel att du måste tulla på någon komfort. Dock anser vi att den viktigaste komforten bör vara när vi faktiskt vandrar och många saker får vi lösa längs väg. 

Vi kör på mottot: Gå lite skitigare, sov mindre bekvämt och njut när du väl vandrar. Med ”sov mindre bekvämt” menas EJ att du ska riskera sämre sömnkvalitet, utan skippa t.ex. onödigt stor absid på tältet och nöj dig med ETT liggunderlag (vi har skippat det uppblåsbara och endast tagit cellplasten då vi anser att den har större användningsområde). Lyxvarianten på tur, med de där extra snuttefiltarna, såsom träkosan, den riktiga kaffepannan och fullstor handduk mm, får komma senare när vi är ute en kortare tid. 

På varje ny depåstation går vi igenom vad vi behöver ta med.

Till våra 13 depåstationerna har vi skickat ut schampo, tops, hudkräm, mat, gas, små tandkrämstuber, kinesiotejp, skavsårsplattor mm. Vi hade aldrig trott att vi skulle bli gramjägare, men har insett hur viktigt det är med lättare packning för att undvika mer slitage än nödvändigt på våra kroppar. 

Här följer några tips på hur du kan slimma den packning som du faktiskt bör/måste bära med dig.

1. Se till att de ”fasta prylarna”, såsom sovsäck, liggunderlag och tält väger så lätt som möjligt. Detta är oftast den största utgiften, men för en som år efter år återvänder till fjället kommer du att ha glädje av att bära lättare ryggsäck med lätta prylar som uppfyller dina krav på funktion.

För denna typ av 2-månaders vandring rekommenderas att sovsäcken har en komforttemperatur kring 0 grader. De säckar vi har väger ca 700 gr. Troligtvis lär de bli lite kalla nu på höstkanten, men då har vi dunjackor + silkessovpåse som back up för att öka upp temperaturen. Vad gäller liggunderlagen kör vi enbart på cellplast (hårda) som ej ger någon skönare komfort, men vi riskerar ej heller punktering i dem. Våra väger ca 380 gr. Dessa kan man även flaka ut för att göra det mer bekvämt vid tex matpauserna ute på fjället. Vid val av tält kan du spara in många hekton genom att välja bort onödigt stor absid osv, samt ej onödigt stort innermått. Man ligger ju ändå i en puppa med begränsat rörlseutrymme. Kudde är uteslutet och man får istället använda den mjuka överblivna klädseln som man har kvar. Sätt in i en packpåse och kudden är kirrad!

2. Hygienartiklar: Tandborsten delar du av på mitten. Hårborsten behöver endast piggarna för att reda ut stråna. Vi vandrar i flätat hår, just för att undvika tovor. Handduken täcker stjärten och man får därmed undvika de mixade bastutiderna och välja damumgänge. 

Så länge piggarna följer med är skaftet överflödigt.

Små tandkrämstuber är lättare och räcker i ca 3-4 dagar för två personer.

Gram går att spara på många av prylarna.

Hudlotion är bra att skicka ut i depåerna.

 

3. Kläder: Ett underställ räcker! Om det mot förmodan skulle bli riktigt kallt får du tänka: ”Om jag skulle pälsa på mig samtliga plagg jag har – skulle jag frysa då”? Vi vandrar i ett set kläder, har med oss regnställ och dunjacka, samt vantar, mössa, trosor och strumpor. Som ombyte/förstärkningsplagg har vi med oss ett långärmat underställ och långkalsonger i merinoull. Det enda extra vi har med oss är ett par strumpor. När vi kommer fram till våra tvättstationer får vi första dagen gå omkring i väldigt sparsamt med kläder, tex regnstället på inomhus 😉

4. Första hjälpen: Är en väska du helst vill undvika att rota i. Dock är verkligheten en annan och i princip oundviklig att inte användas från. För oss går det åt framför allt tejp och voltaren (gel + tabletter) Se till att ha med dig vad du anser dig behöva använda, samt ett rimligt innehåll med sådant som du skulle behöva använda akut ute på fjället (om du skulle råka ut för en större olycka). Tänk hypotermi (nedkylning), större blödning mm, samt att första hjälpen sommar och vinter skiljer sig åt. Efterbehandlingsmaterial får ordnas dit du kommer. 

Kinesiotejp används flitigt och finns utskickad i varje depå.

5. Mat: Energirik kost (se inlägg från 160820). Kolla även upp vilka ställen/fjällstugor där det går att proviantera så behöver du inte bära med dig ALL mat för turen. 

6. Övrigt: Dela på elektroniska prylar, laddsladdar mm. Sätt in Lantmäteriets kartor i din smartphone och vips blev den gamla gps:en överflödig. Lämna onödiga bestick hemma – en lång lättviktssked räcker. Bär ej fyllda vattenflaskor i onödan, utan kolla upp var på kartan det kommer att finnas vattendrag. Lämna alla onödiga papper hemma och maila dem istället till dig. Vid behov når du dem via nätet alternativt skärmdumpa till telefonen.

En utmaning med detta fjälläventyr har varit att packa med oss endast det vi behöver och ändå plocka bort någon extra pryl. Är man två finns mycket som man kan dela på. 

Personligt rakblad och delad hyvel. Kanske inte den mest prioriterade prylen. I efterhand borde vi ha skickat ut engångshyvlar i depåerna. Vi lär oss hela tiden.

Så vad väger vår packning idag? Ca 10,5 kg exklusive mat. Ett dygns mat väger kring 800-900 gr och i regel bär vi med oss 3-4 dagars matransoner.

Lycka till!

Linnea & Erika

http://www.waaraworldwide.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s