Paddlingen: Färdväg

Första gången jag hörde talas om Nordens längsta vattenväg var för ungefär två år sedan. Niclas började med att rabbla upp från var dess källa startar och hur den sedan fortsätter genom en herrans massa sjöarn och älvar. Namnen på dessa vattendrag lade jag inte på minnet, men nu kan jag dem som ett rinnande vatten (hehe… rinnande vatten). Dessa kommer vi nämligen att passera på vår tur. 

Panorama Granboforsen

Nordens längsta vattenväg startar i Härjedalsfjällen och slutar i havet vid Göteborg. Foto: Roger Strandberg

Källan till Sveriges största sjö

Nordens längsta vattenvägkommer att ta oss 731 kilometer från fjällvärlden i Härjedalen, via norska älvar och Värmlands skogar till havet utanför Göteborg. Genom två länder följer vi vattnets väg från källa till hav.

Vår paddeltur startar dock vid Kärringsjön trots att Klarälvens egentliga källa finns en bit därifrån på Brändstöten. Men praktiska omständigheter, som att den lilla Brändstötsbäcken inte är möjlig att paddla och att Kärringsjön är utrustad med bilväg, gör att Kärringsjön ändå får utgöra starten.

Sedan går färden vidare via Rogens naturreservat in i Norge och Femundsmarka Nationalpark. Den stora sjön Femunden tar oss söderut till Femundselva som sedermera blir Trysilelva. När riksgränsen passeras ändras namnet till Klarälven som rinner ut i Karlstad.

Från Karlstad paddlar vi över Vänern via Lurö skärgård till sjöns utlopp i Vänersborg. Göta älv tar vid och vattnet når slutligen havet utanför Göteborg.

Nedan följer en mer detaljerad plan för vår färd (klicka på länken). Sträckan och antalet dagar är beräkningar. Vindar, vattenstånd, paddlingsbarhet och antalet lyft på olika sträckor påverkar paddlingstakten i väldigt stor utsträckning. Tidsåtgången får därför ses som riktlinjer snarare än absolut sanning.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cr-iuVkexJPaBEcgvqGX1vh-clM&ll=60.09806613959517%2C12.60799099999997&z=6

Ha det bra!

Hälsningar,
Linn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s