En av de största utmaningarna med att vandra 1300 km är att fötterna ska hålla ihop. Blåsor, skavsår, överbelastad hälsena, uttrampad hälkudde är några åkommor som kan sätta stopp för äventyret. Här listar vi några tips på hur du tar hand om dina fötter.
1. Välj skor med omsorg och se till att gå in dem ordentligt innan vandringen. Skorna ska vara 1-1,5 cm större än fotens mått. Att vandra flera timmar varje dag gör att fötterna sväller och nedförsbackar skjuts foten fram. Därför är gott om utrymme viktigt. Fötterna mår bra av variation och ett par extra sulor kan vara värt att ha med sig.
2. Vi använder en nylonstrumpa närmast huden. Denna tar bort friktionen som uppstår mellan ullstrumpan och huden, samt att den håller tejpen på plats. Vid val av strumpmaterial är just ull att föredra. Den håller foten hygienisk och varm, även om foten blir fuktig/blöt.
3. Direkt du börjar att ana en värmeökning innanför skon ska du dit med tejp. Detta är ett första tecken på att skavsår är på väg att utvecklas. Förebyggande är A och O! Agera innan blåsan har utvecklats.
4. Om ett skavsår/blåsa har uppkommit finns olika material för att lägga om/behandla såret. Vi använder i första hand kinesiotejp, vilken sitter mycket bra på huden och är hudvänlig (kan sitta flera dagar utan problem). Har ett konstaterat skavsår utvecklats lägger vi en urklippt skavsårsplatta (finns på sportaffärer) + duoderm (finns på apoteket) närmast huden och sedan en kinesiotejp på.
5. Se till att ha torra strumpor och skor. Att vandra runt i blöta skor är rena döden för fötterna. Tidningspapper som byts ofta gör susen för att få torra skor.
6. När du har vandrat i flera timmar blir fötterna vanligtvis trötta. Stretcha, massera och ha dem i horisontalläge. Lätta på snörningen även vid kortare pauser under vandringen.
7. Viktigt att alltid ha naglarna nyklippta. Det sparar livslängden på strumporna.
Lycka till med omhändertagande av dina fötter. Det är de som ska bära dig hela vägen fram.
Kramar från oss! Linnea & Erika