Paddlingen dag 3: Rövollen – Elgå, 30 km

Vi vaknar upp i den norska stugan DNT Rövollen. Solen skiner. Det blir varmt redan tidigt på morgonen. Innan avfärd mot Femunden ser jag den fetaste huggormen ligga under brotrappen och lapa sol. Fy fn säger jag bara.

Från den norska DNT stugan Rövollen bör vi kanoten ca 4 km till inloppet på Femunden. Vi var rätt så slitna efter denna strapats, men desto mer nöjda att den nu är genomförd. Foto: Hyttevakten i DNT Rövollen

Efter inmundigande av frukost, några huggormsskrik med mera så beger vi oss mot kanoten och påbörjar den 4 km långa vandringen. Som tidigare nämt är vattenståndet lägre än vanligt vilket gör Röa än mer svårpaddlad. Därför bestämmer vi oss för att gå den rösade leden och bära kanoten en lång sträcka istället för att varva mellan kort paddling och många lyft med bärning i snårig terräng.

Under gårdagskvällen passade även Niclas på att förstärka duken på kanoten som har scratchats på två ställen.

Hål in duken, ca 3 cm. Som tur är har vi med oss lagningskitet och lappar ihop hålet. Det låga vattenståndet gör att kanoten får bekänna färg mot stenar. Foto: Linnea Nilsson-Waara

Fysiskt kämpigt att bära

Efter att ha kånkat på kanoten i drygt 4 km döper vi om Röa till Röva. Det var en helsikes promenad att ta sig an och kroppen fick allt slita. Men nu är det fruktade partit genomfört och vi firade detta med lunch på en superfin plats just innan vi skulle glida in i norra delen på Femunden.

Helt spegelblankt på Femunden

Framför oss hade vi 25 km paddling på Femunden söderut till Elgå. Färden tog ca 6 h. Några sekunder efter att vi hade kommit i land så ställde vädret om och det blev väldigt blåsigt. Då kände vi oss extra glada att vi var i land. Storm fortsätter att sköta sig exemplariskt. Det känns som att han har funnit sig till ro. Numera är han oftast först i och sist ur kanoten.

Skönt med vilodag

Nu väntar en vilodag och fortsatt färd på onsdagsmorgon. Enligt prognosen ska det blåsa mer så då lär det bli att hålla sig närmare landkanten. För själva korsningen över Femunden måste vi dock ha lugn vind för att inte riskera något på öppet vatten.

Det är inte ofta man ser en helt blank Femunden. Till höger syns ett av mina favlrktfjäll Rendalssölen. Foto: Linnea Nilsson-Waara.

Storm trivs bra i kanoten och ligger helst kvar när alla andra går ur. Foto: Linnea Nilsson-Waara

Turlivet är fantastiskt. Dagar som dessa mår man lite extra gott. Foto: Niclas Bentzer

Ansträngning: 5

Vyer: 5

Väder: 5

Lunchplats: 4,5

Paddlingen: Helt fantastiskt med paddlingen på Femunden och de norska fjällmassivet Rendalssölen som utsikt.

Sträcka: Rövollen – Elgå: 30 km

Hälsningar Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s