Etapp 3: Saltoluokta – Jäckvik, 169 km

På fem dagar har vi färdats nästan 17 mil. Våra fötter säger åt oss att ”chilla lite” och låta dem vila. Nu har vi äntligen nått Jäckvik och imorgon väntar en skön vilodag.

Regnkläderna har använts flitigt.


Inbjudna till Stugvärdsstugan
Från Saltoluokta vandrade vi mot Sitojaurestugan och där gjorde vi ett trevligt uppehåll hos stugvärdsparet Lars-Erik och Doris. Man kan säga att vi blev kvar där pga. ”tur i oturen”, då åskovädret gjorde att vi inte kunde bege oss ut på sjön. Inne i stugvärdsstugan uppehöll vi oss med spel och Doris bakade jättegod citronkaka. Efter fyra timmars paus rodde vi över den fruktade sjön (4 km) och sedan vandrade vi vidare mot Aktsestugorna. Kungsledensträckan mellan Saltoluokta och Kvikkjokk mindre trafikerad än den norra delen av Kungsleden och bjuder på fantastiskt fina vyer. Dock har vi haft väl så mycket regn och känslan är att vi har simmat oss igenom Sarek. 

Vi ror där det finns roddleder. Vi får se mycket fint från sjösidan.

Skierfe och Rapadalen i fin morgondagg.Mellan Kvikkjokk och Jäckvik
Från Kvikkjokk började vi med att åka 4 km båt till där leden tar vid igen. Sedan väntade flera kilometers stigning genom skog och på stigar som hade svämmat över av allt regn. I Tsielekjåkkstugan tog vi lunch och sedan färden fortsatte upp på kalfjället. Här fick vi skåda panoramavyer och vandra på jättefina stigar. Målet för denna dag var att finna en tältplats vid broarna vid västra Västerfjäll. De två efterföljande dagarna har bjudit på fin vandring och även solen har visat upp sig. 

Guldkant på tillvaron när vi får sitta ute i fint väder och äta vår lunch.

Påfyllning av vattenflaskorna i fjällbäckarna.


Höjdpunkter på denna etapp:
• Fin vandring på kalfjällen

• Inbjudan till stugvärdsparet i Sitojaure; spel och citronkaka

• Ro båt (både jobbigt, lärorikt och spännande)

• Möten med Gröna bandare (Johanna och Andreas)

• Fina tältnätter varav en på kalfjället söder om Vuonatjviken 

• Renkalvar som strosar runt i det fria på fjället

Vi fortsätter att vandra på. Snart har vi tagit oss halvvägs. 

Fjällets olika ansikten.

Efter en hel dags vandrring är et skönt att få sträcka ut i tältet.

Lunchbreak på en inbjudande sten.

Nu blommar fjället i lila.

Renen gör sig så vacker i sin naturliga miljö.

Naturfenomen. Färgstark regnbåge.

Vackra landskap! Saltoluokta – Kvikkjokk är värd att vandra.


Hej från oss! Linnea & Erika

2 reaktioner på ”Etapp 3: Saltoluokta – Jäckvik, 169 km

 1. Magnus skriver:

  Oj vad inspirerande att läsa er blogg. Om två veckor startar jag i Treriksröset och följer era fotspår. Ja inte exakt i era spår. Jag sitter just nu och planerar min rutt och försöker hitta lite annorlunda vägval och kul omvägar så att jag inte kommer fram för snabbt… Imponerande tempo ni håller. Det är helt galet vad starka ni verkar vara. Kämpa på!

  Gilla

  • Waara World Wide skriver:

   Hej Magnus! Jättekul och tack för att du följer oss och läser vår blogg! Grattis till ett fantastiskt äventyr som du har tagit dig an. På 130 mil kommer du att uppleva så mycket fina vyer att ruttplaneringen säkerligen blir jättebra i slutändan. Vid norra Kungsleden fick vi tips om Unna alakas och/eller Vistas. Kanske något att fundera på? Stort lycka till! /Erika och Linnea.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s