Träningssummering och analys inför Gröna bandet, 1300 km, och fyra klassiska fjälltoppar, del 1

Det är nu dags att summera min träning inför etapp två och tre, Gröna bandet och fjälltopparna, för att se hur jag ligger till i planeringen. Sammanställningen innefattar 97 dagar, dvs. tiden mellan etapp ett (Kungsledenturen) och de två återstående etapperna. Se gärna tidigare inlägg från 160301 och 160303 om träningssummering och analys inför Kungsleden. Idag presenterar jag den första av totalt två delar. Häng med i min träningsvardag!

 

Del 1

Fokuserar på planeringen inför träningsperioden utifrån målsättningar, krav- och kapacitetsanalys, samt med en kort analys av Kungsledenturen.

 

Del 2

Fokuserar på resultatet (träningstimmar, -former, -intensitet, vila, kost och sömn mm) och analysen under och efter träningsperioden, samt tankar kring den fortsatta träningsplaneringen.

 

Målsättningar

Huvudmål (2016)

Genomföra 1840 km via turskidåkning och till fots i starkt kuperad fjällterräng.

 

Delmål 1 (3/4)

Genomföra Kungsleden, 450 km på 20 dagar.

Utvärdering: Kungsledenturen landade på 484 km och genomfördes på 21 dagar med 132 timmars skidåkning. Målgång den 4/4.

 

Delmål 2 (13/9)

Genomföra Gröna bandet, 1300 km och bestigning av fyra fjälltoppar, 90 km, på totalt 66 dagar.

Erika kommer att vandra många steg i sommar

Sommarens kommande 1 390 kilometrar kräver goda träningsförberedelser.

Kravanalys

Målsättningarna kräver mycket god uthållighet, samt ben- och bålstyrka, då terrängen är starkt kuperad och det handlar om att bära eller dra packning på upp till 35 kg. Jag bör kunna vara fysiskt aktiv mellan 20-45 km och 8-10 timmar nästintill varje dag i 66 dagar.

 

Kapacitetsanalys

Med mig i bagaget har jag en relativt hög träningsdos och är skapligt allround-tränad med goda testresultat på både styrka och kondition. Resultat av Kungsledenturen visade på ökad kondition, sänkt vilopuls, viktnedgång, minskad fettmassa, muskelmassa och maxstyrka.

Tester har utförts enligt Fysprofilen, Beeptest, kroppskompositionstester, progressivt maxpulstest på löpband och via konditionstest på cykel med ett beräknat VO2max (syreupptag). En presentation av testresultaten kommer att presenteras när etapp två och tre är avklarad.

 

Planering

Att fortsätta med aktuell träningsdos och -variation. Övergå från hög träningsmängd i stak- och roddmaskin till ökat fokus på löpning och vandring med och utan packning. Sträva mot viktuppgång, ökad fettprocent, samt öka muskelmassa och maxstyrka. Upplägget planeras utifrån träningens olika grundprinciper och faser med adekvat progression och periodisering, samt eftersträva en balans mellan att äta, träna, vila och sova.

Med detta som bakgrund kommer jag att presentera resultatet och analysen med framtidstankar i nästa blogginlägg. Blev det som jag tänkte eller hände det något på vägen?

 

Vi ses snart igen!

/Erika Nilsson-Waara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s